TIPURI  DE  PERLE


Vorbim în primul rând despre perle naturale (sau sălbatice) sau  perle de cultură. Perlele naturale sunt produse de stridii în mod accidental şi sunt foarte rare. Perlele de cultură sunt obţinute tot printr-un proces natural , însă cu ajutorul intervenţiei umane, prin introducerea unei mărgele foarte mici din acelaşi material cu exteriorul scoicii (de regulă) în interiorul unei stridii pentru a o determina să producă perle. Aceste perle sunt recoltate după câţiva ani,

Există în principal două tipuri de perle de cultură: perle de apă sărată şi perle de apă dulce. Perlele de  apă sărată provin de la stridii care trăiesc în oceane. Aceste perle sunt de obicei perfect rotunde şi alb: tipul cel mai scump puteţi cumpăra. Perle de apă proaspătă găsit în midii care trăiesc în râuri, lacuri, iazuri sau nu sunt atât de rotunde, şi ei pot avea o mulţime de culori diferite.


Perlele  Keshi, deşi produse de multe ori accidental, nu sunt considerate perle naturale. Ele sunt un produs secundar al procesului de cultură, şi prin urmare nu se întâmplă fără intervenţie umană. Aceste perle sunt destul de mici: de obicei au doar câţiva milimetri în diameru şi sunt departe de a avea o formă rotundă. Perle Keshi sunt produse de multe tipuri diferite de moluşte marine şi scoici  de apă dulce din China. Astazi multe perle "keshi" perle sunt de fapt intenţionate, cu post-cochilii recoltate care  revin la apa pentru a regenera o perlă în sacul existent.

Perle Akoya sunt  perle de cultură de apă sărată, cultivate în principal în Japonia şi China. Ele au adesea luciu excelent si sunt cel mai frecvent de formă rotundă, cu dimensiuni variind de la 2mm la 9mm.

Perle de apă dulce: sunt crecute  în Japonia, China şi Statele Unite ale Americii Aceste perle au o gamă foarte largă de dimensiuni, forme, culori, sidef si luciu.

Perle Tahitiene: perle preponderent negre produse de stridiile de Tahiti. Acestea sunt în principal perle de mare,  rotunde,  cu dimensiuni cuprinse 9 - 12 mm, şi sunt considerate a fi unele dintre cele mai rare  perle disponibile. A se vedea fotografia de mai sus.

Perle de Mare de Sud:
perle preponderent de apă sărată cultivate în zonele din Australia, Filipine. Acestea sunt foarte mari, perle rotunde cu toate că de multe ori nu sunt perfect rotunde.


CARACTERISTICI   IMPORTANTE ALE  PERLELOR


LUCIUL

Aceasta se referă la strălucirea exterioară a perlei. Perlele cu un luciu extrem de mare vor reflecta imaginea ta. Luciu este o componentă cheie a valorii perlei.

SIDEFUL

Grosime stratului de sidef va determina reflexia de pe suprafaţa perle. Un sidef subţire va conduce la uşor  fărâmiţarea şi ruperea de suprafaţă a perlei. O perlă foarte lucios va avea, de asemenea, o grosime de sidef. Feriţi-vă de perle cu un stat de sidef prea subţire, cu  ciobituri sau  fisuri; aceste perle sunt de obicei foarte ieftine.


DIMENSIUNEA

Perle va varia în mărime de la 1mm la peste 15mm; de dimensiuni medii perlele sunt în 7 la 9mm dimensiunea gamă. Perle  mai mari sunt în general mai scumpe.


FORMA

Perlele  cele mai apreciate sunt cele perfect rotunde perfect perle, precum şi cele mai mari  care sunt rotunde, dar de regulă sunt imperfect rotunde. Perle de azi pot fi găsite în multe forme care au denumiri consacrate:
  • seed pearls
  • rice pearls
  • potato pearls
  • buttons
  • baroc
  • etc.

CULOAREA


Perle au o gamă largă de culori naturale, de la crem alb, galben, roz, verde deschis, lavanda, pana la gri dau negru.